Bazylia w kuchni

Wielu z nas z pewnością uprawia zioła. W większości nie są one wymagające, więc łatwo wyhodować je w ogrodzie czy na balkonie. Pamiętajmy jednak, żeby nie zapomnieć o zasadzeniu w naszych zielnikach także bazylii.

 

Bazylia

Jest rośliną jednoroczną – aromatyczną i miododajną, która należy do najpopularniejszych gatunków ziół. Obecnie jest powszechnie uprawiana, co z pewnością jest efektem wielu jej zastosowań. Bazylie może wyhodować każdy, bowiem wyrośnie zarówno bezpośrednio w glebie naszych ogrodów, jak i w doniczkach na balkonie czy parapecie. Warto wyhodować tę roślinę w warunkach domowych – w kuchni będzie nie tylko pięknie pachnącą i wyglądającą ozdobą, ale także niezastąpionym, świeżym dodatkiem do naszych potraw.

Zastosowanie bazylii

Jak już wspomnieliśmy, bazylia jest rośliną uprawą, która znajduje zastosowanie w wielu różnych dziedzinach przemysłu. Ze względu na zawartość olejków eterycznych wykorzystywana jest w przemyśle perfumeryjnym. Z tej samej przyczyny ziele bazylii stanowi surowiec zielarski, wykorzystywany w dolegliwościach przewodu pokarmowego i zaburzeniach nastroju. Roślina ta jest także używana przy wyrobie likierów oraz konserw, a wydzielana przez nią woń działa odstraszająco na owady. Poza wszystkim uchodzi również za roślinę ozdobną.

Bazyli jako przyprawa

Nie ulega jednak wątpliwości, że największe zastosowanie bazylii (i jednocześnie najpopularniejsze) polega na wykorzystaniu jej walorów smakowych. Jej słodkawy i lekko pikantny smak czyni z bazylii przyprawę niezastąpioną szczególnie w kuchni włoskiej. Z powodzeniem jednak można dodawać ją także do sałatek, twarożków czy warzyw. Równie dobrze sprawdzi się w postaci świeżych liści czy ziela, jak i w formie suszonej.

 uprawa bazyli w domu

Miejsce bazylii w kuchni

Świeże listki bazylii z pewnością przydadzą się nam w czasie gotowania. Możemy wykorzystać ich walory smakowe bądź udekorować nimi nasze dania i desery. Aby świeża bazylia cieszyła nasze zmysły przez cały sezon letni, pamiętajmy, a by zapewnić tej roślinie odpowiednie warunki. Bazylia przede wszystkim lubi słońce, powinniśmy więc wygospodarować dla niej stanowisko nasłonecznione. Nie zapominajmy również o regularnym, aczkolwiek umiarkowanym podlewaniu i zraszaniu tej rośliny. Udekorowana ładną doniczką, będzie piękną i smaczną jednocześnie ozdobą naszej kuchni.

Zioła w ogrodzie

Jeżeli nasza kuchnia nie zapewnia warunków do hodowania ziół, możemy zdecydować się na ich uprawę na balkonie lub w ogrodzie. O tym, w jaki sposób dbać o nasz ogrodowy zielnik przeczytacie tutaj:  http://www.castorama.pl/uprawa-ziol-w-ogrodzie.html?adviceGroup=&adviceType=&adviceTopic=

 Photo credit: Jasmine&Roses / Foter /  (CC BY-ND 2.0)

Photo credit: taestell / Foter /(CC BY-NC-SA 2.0)