W celu utrzymania dobrosąsiedzkich stosunków, wszelkie potrzeby grillowe należy zaspokajać na otwartej przestrzeni. Jesteś w stanie cieszyć zaletami grilla w domu bez zaczadzania lokatorów z góry, wystarczy że zajrzysz do naszego przewodnika by znaleźć sposób na upieczenie dwóch lub więcej pieczeni na jednym ogniu.
Grill elektryczny
W swojej mniejszej wersji nadaje się świetnie, choć najlepiej jeśli kuchnia lub pomieszczenie w którym z niego korzystasz będzie przewiewne. Najlepszy do użytku domowego będzie grill stołowy, ze względu na mniejszy rozmiar i system pracy. Takie urządzenia dzielimy na otwarte i zamknięte, w zależności od tego czy posiada górną klapkę. Jeśli zdecydujesz się na ten pierwszy, wybierz model z przykrywką, znacznie przyspieszy grillowanie.
Możesz wybierać z różnorakich powierzchni. Znajdziesz grille otwarte z rusztem, płaską, karbowaną, mieszaną czy dwustronną płytą. W każdym wypadku zalecamy by były wymienne, ułatwi ci to znacznie czyszczenie. Płaska powierzchnia przyda się do grillowania krewetek, serów i warzyw, zaś karbowana świetnie opiecze mięso i ryby. Mieszana i dwustronna płyta pozwoli ci korzystać z obu rodzajów. W każdym wypadku sprawdź w jaki sposób działa odprowadzenie tłuszczu oraz soków, jest kluczowe jeśli chcesz utrzymać swój sprzęt w czystości.
Dodatkowa klapka w modelach zamykanych dubluje je jako opiekacze do kanapek, a ich rozszerzona powierzchnia ułatwi ci przygotowanie większych kawałków i większych porcji. Sprawdź koniecznie czy uchwyt nie ulega nagrzewaniu, a płyty można wyjąć i umyć w zmywarce. Zalecamy modele z automatycznym wyłącznikiem, można uniknąć nieopatrznych oparzeń lub cięższych wypadków.
Patelnia do grillowania
Dobrze upiec można na każdej patelni, pod warunkiem że jest odpowiednio gruba i może trzymać wystarczającą ilość ciepła. Dlatego ciężka żeliwna patelnia, cienko nasmarowana tłuszczem, może posłużyć do przygotowania soczystych mięs. Jeśli chcesz otrzymać pełen efekt grillowania, zainteresuj się modelem z karbowaną powierzchnią. Z początku taka patelnia powinna posłużyć do podstawowych potraw, ponieważ musi przystosować się do temperatury. Sekretem do nieprzywierających potraw jest powstrzymanie się od zalew, marynat i sosów w pierwszych tygodniach użytkowania oraz nadanie właściwej temperatury. Dlatego patelnię nagrzewamy długo, nawet kilka minut, na średnim ogniu, tak by uzyskała stałą temperaturę 200 – 220 stopni Celsjusza.
Piekarnik i mikrofalówka
Większość nowych piekarników posiada przynajmniej jeden tryb grillowania. W połączeniu z rusztem, także w wersji obrotowej, możesz uzyskać świetnie upieczone potrawy. Pamiętaj tylko by podstawić pod spód tackę lub płytę do zbierania tłuszczu. Grilluj na wysokiej temperaturze, pamiętając o częstym podlewaniu, ponieważ w zamkniętym obiegu piekarnika brakuje cyrkulacji powietrza.
Popularna mikrofala również posiada systemy grillujące, dają zadowalające efekty w przypadku tłustszych mięs i ryb. Jednak dla prawdziwych purystów nie jest to prawdziwe grillowanie, tym razem przychylimy się do ich opinii.
Najnowsze komentarze