O twarożku ze smakiem

Kto z nas go nie zna? Z pewnością niewielu. Większość  tez pewnie przepada za nim, a już na pewno lubi choć jedną potrawę, w której występuje. Niezastąpiony, jedyny w swoim rodzaju, wszechstronny twarożek!

Twaróg czyli…

biały ser wytwarzany z mleka, o różnej konsystencji, która zależy od ilości tłuszczu w mleku. Napój ten, po skwaszeniu zostaje stopniowo podgrzewany, jednak nie osiąga temperatury wrzenia. Następnie zostaje ostudzony i odcedzony.

Twarożek na słodko i słono

Ponieważ twaróg wyrabiany jest ze skwaśniałego mleka, może być w smaku kwaśny – tym kwaśniejszy, im później od momentu skwaszenia napoju został wyprodukowany. Jednak zrobiony od razu w dniu, gdy skwasiło się mleko, będzie miał słodkawy smak.

Jeszcze raz na słodko i na słono

Tym razem jednak mówimy o wykorzystaniu gotowego już twarogu w różnych potrawach. Jest to produkt bardzo wszechstronny, który doskonale smakuje przyrządzony na słodko, jak i na pikantno. W wydaniu słodkim sprawdzi się w naleśnikach, kanapkach czy deserach: doprawiony cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną albo połączony z dżemem lub konfiturami. Takie kompozycje smakowe z pewnością przypadną do gustu dzieciom, choć i wielu dorosłych na pewno odpowiadają takie słodkie rarytasy. Sztuka kulinarna zna także wiele przepisów, które uwzględniają twarożek w wersji na słono. Ser ten doskonale smakuje z dodatkiem świeżych warzyw czy ziół, np. na kanapkach. Jest składnikiem i bazą wielu past i przekąsek, ale także sałatek czy dań podawanych na ciepło, np. tart i kopytek.

sernik

Najpopularniejsze dania z białym serem

Nie ulega wątpliwości, że bez białego sera nie istniałaby tradycyjna polska kuchnia, a wraz z nią sernik, pierogi ruskie i naleśniki z serem. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem sernika, bez względu na jego rodzaj, jest właśnie ser. A to przecież wypiek, bez którego nie obędzie się żadne rodzinne święto. Podobnie ważną rolę pełni twaróg w pierogach ruskich, gdzie wraz z ziemniakami stanowi podstawę farszu. Naleśniki z serem można natomiast podać zarówno na obiad, jak i na sycący deser.

Bez wątpienia możliwości wykorzystania twarogu w codziennej kuchni są niezliczone i ograniczone jedynie naszym poczuciem smaku i gustem kulinarnym. Warto więc eksperymentować z tym produktem i odkrywać jego oblicza w połączeniu z różnymi dodatkami (czy to rybami, czy rodzynkami, czy np. szpinakiem).

Photo credit: Foter /(CC BY-SA 3.0)

Photo credit: scubadive67 / Foter / (CC BY 2.0)