Afrodyzjaki na talerzu

Niektórym z nas pojęcie afrodyzjaku kojarzy się pewnie z magicznymi miksturami i napojami miłosnymi. Panuje jednak powszechne przekonanie, że to niektóre smakołyki wpływają na popęd płciowy. I wcale nie mówimy tu o czarodziejskich eliksirach, ale o produktach, które spożywamy na co dzień.

Afrodyzjaki dawniej

Już tysiące lat temu zaczęto przypisywać niektórym pokarmom moc wzmocnienia popędu seksualnego. W średniowiecznych magicznych recepturach wykorzystywano takie składniki, jak pomidory, żywicę drzew, jaszczurki, przepiórki czy fasolę. Powodzeniem cieszyło się także przyrządzanie potraw, które miały rozpalać pożądanie partnera. Jednak niektóre z tych dawnych zwyczajów oprate były wyłącznie o wierzenia niż rzeczywiste właściwości konkretnych posiłków.

Afrodyzjaki dziś

Nikt już raczej nie przygotowuje dla swoich ukochanych koktajli ze zwierzęcych jąder ani nie piecze ciasta wyrabianego między udami. Dziś siłę afrodyzjaków wykorzystuje się raczej w różnorodnych przystawkach, daniach głównych i deserach, które maja zachęcić drugie połówki do erotycznych igraszek. Wśród substancji, które wykorzystuje się dziś w roli afrodyzjaków znajdują się warzywa, owoce, przyprawy, owoce morza i napoje. Oto niektóre z nich:

 truskawki są afrodyzjakiem

  • truskawki, suszone morele, figi,
  • kawior, ryby, ostrygi, małże, krewetki,
  • seler, szparagi, czosnek,
  • chili, cynamon, imbir, cząber, gałka muszkatołowa, lubczyk,
  • szampan, czekolada, kakao, kozie mleko.

Jak to działa?

Działanie pokarmów uznanych za afrodyzjaki wynika z tego, że zawierają one różne substancje, które wpływają bądź na poziom hormonów, bądź na przewodnictwo dopaminergiczne. Do substancji, które maja wpływ na libido zalicza się cynk (krewetki, ostrygi, pestki dyni), selen (sezam), fenyloalaninę, flawonole, bufoteninę (np. banany), kapsaicynę (chili), alicynę (czosnek) czy alfa androstenol (trufle).

Większość z wymienionych afrodyzjaków ma przede wszystkim bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Chociażby dlatego warto wprowadzić niektóre z tych składników do swojej diety. A jeśli chodzi o ich działanie na libido-zawsze można je wypróbować. Dobrze dobrane składniki, dobrze doprawione danie, odpowiedni trunek i nastrój mogą pomóc w usidleniu wybranki lub wybranka serca.

Photo credit: bartek miskiewicz / Foter / CC BY-NC-ND