Musztarda – z czym to jeść?

Utarte ziarna gorczycy to wynalazek stary jak świat, przynajmniej świat antyczny, bo po raz pierwszy o walorach smakowych musztardy przekonali się Rzymianie. Przez wieki wierzono że ma magiczne właściwości lecznicze, a za sprawą niewielkiego Dijon od XIII wieku zagościła na stołach w każdej szerokości geograficznej. Co jeszcze skrywa ta niepozorna żółta maź? Lepiej dowiedzieć się teraz, niż po obiedzie.

Właściwości

Gorczyca w rzeczywistości ma lecznicze możliwości, w szczególności obniżanie ciśnienia tętniczego i udrażnianie żył. Musztarda ma także walory antybakteryjne, korzystnie wpływa na przemianę materii i reumatyzm. Im ziarenka większe, tym dobroczynne działanie znaczniejsze

 klasyczna kombinacja

Z czego?

Musztarda to zmielona gorczyca i to właśnie od niej zależy smak. Czarna daje mocny i gorzkawy smak, biała jest łagodniejsza. W Polsce popularna jest także kapusta sitowata, czyli gorczyca sarepska, nie spotykamy raczej musztardy z odmiany perskiej. Prócz zmielonych ziarenek dodaje się także przyprawy, wśród których należy wyróżnić ocet. To właśnie od jego rodzaju i ilości zależy czy musztarda będzie łagodna czy skręci nam włosy w nosie. Nie można zapomnieć o soli, pieprzu i cukrze, który łamie odrobinę ostrość musztardy.

Rodzaje

Zależą głównie od dodatków, choć niebagatelną rolę odgrywa także rozmiar ziaren. Jedna z popularniejszych, zwana francuską, charakteryzuje się pozostawieniem ziaren w całości i mieszanką ciemnej i jasnej gorczycy. Idealnie nadaje się do sosów i smażenia, dodając prócz smaku także ciekawy wygląd. Najpopularniejsze w Polsce są odmiany łagodniejsze, czyli sarepska i delikatesowa. Pasują do wędlin, kanapek, serów i marynat. Wśród ostrzejszych wersji należy wymienić rosyjską i oryginalną Dijon, która swój wytrawny smak zawdzięcza dodatkowi moszczu winnego. Za sprawą dodatków możemy także cieszyć się smakiem musztardy chrzanowej czy słodkawej miodowej. Na lżejszym końcu skali możemy wpisać także wersję krymską, dobrą do jaj, sałatek i serów.

klasyczne połączenie

W segmencie żywności regionalnych można także odnaleźć ofertę tworzoną przez małych producentów. W ten sposób możemy posmakować musztardy chilli, grzybowej czy nawet z dodatkiem orzechów.

Do czego?

Musztarda może być traktowana dwojako – jako dodatek lub jako główny smak. W tym drugim przypadku polecamy francuską zupę musztardową, idealna z grzankami i jajkiem. Jeżeli żółty kolor i ostry smak to twoja rzecz, spróbuj sosów na bazie musztardy, świetnie podkreślają pieczenie i czerwone mięso. Jeżeli szukasz nadzienia do rolady czy zawijanego mięsa to połączenie naszej dzisiejszej bohaterki, cebuli, czosnku i sera żółtego będzie świetnym rozwiązaniem. O przydatności jako element marynat i sosów do sałatek nie musimy chyba wspominać, ale warto też rozważyć jej użycie w pasztecie czy kotletach mielonych dla uzyskania dodatkowej głębi smaku.

Musztarda nie bez powodu jest jedną z podstawowych przypraw, ale jej zastosowanie wykracza poza tę funkcję, dlatego zachęcamy do eksperymentowania. Zwłaszcza że jest zdrowsza od keczupu. A o co w końcu chodziło z tym podawaniem musztardy po obiedzie? Proste – pierwotnie była ona w Polsce deserem, spożywanym na spodkach wespół ze słodkościami. Tego zastosowania akurat nie zalecamy.