Zalety naczyń żaroodpornych

Wiele osób zastanawia się co jest lepsze – metalowe garnki czy szklane naczynia? Wbrew pozorom chodzi nie tylko o funkcjonalność, ale także o smak potraw. Wybór jest sprawą indywidualną, chociaż mało osób zdaje sobie jeszcze sprawę, że szkło żaroodporne to nie tylko brytfanny, które wkładamy do piekarnika.

Wiele osób zawiodło się na żaroodpornych naczyniach, ponieważ pękły im podczas przyrządzania potraw, nie były wystarczająco wytrzymałe lub po prostu są bardziej przyzwyczajone do tradycyjnych metalowych garnków. Jednak systematycznie przybywa osób, które z kuchennego wyposażenia usuwają metalowe naczynia, zastępując je dobrej jakości szkłem.

Zdrowie

Szkło jest materiałem dużo bardziej bezpiecznym dla naszego organizmu, niż jakiekolwiek inne materiały, które posiadamy w kuchni. W przeciwieństwie do naczyń glinianych, aluminiowych czy ocynkowanych nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia substancji podczas gotowania. W wysokich temperaturach naczynia metalowe uwalniają bowiem szkodliwe cząsteczki. Naukowcy udowodnili nawet, że aluminium zwiększa ryzyko zachorowań na Alzheimera.

Szkło borokrzemowe

Kiedyś dostępne było jedynie szkło sodowe, które ma małą odporność na wysokie temperatury. To za jego przyczyną wiele gospodyń nabrało uprzedzeń do naczyń żaroodpornych.

szkło

Obecne na rynku szkło borokrzemowe jest znacznie trwalsze. O jego zaletach niech świadczy fakt, że produkuje się z niego butelki dla niemowlaków lub laboratoryjne próbówki, ponieważ jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Oprócz większej wytrzymałości termicznej, jest też bardziej odporne na działanie środków chemicznych, które powodowały, że szkło sodowe stawało się matowe i traciło swój blask.

Szkło borokrzemowe jest wytwarzane zaledwie w kilku miejscach w Europie, co świadczy o jego jakości.

Szeroki wybór

W zasadzie dostępne są naczynia każdego typu, nie tylko brytfanny, które możemy wstawić do piekarnika. Dostępne są żaroodporne garnki, które można bez obaw postawić na ogniu lub płycie pieca, co kiedyś było nieosiągalne. Kuchnię możemy wyposażyć też w borokrzemowe kubki, dzbanki i miseczki

Dobra jakość naczyń żaroodpornych sprawia, że potrafią przetrwać naprawdę ekstremalne sytuacje. Wyglądają elegancko i prezentują się również dobrze wizualnie, aczkolwiek jest tutaj mniej pola do manewru niż w przypadku naczyń metalowych.

Nie zanosi się jednak, żeby naczynia żaroodporne wyparły w całości tradycyjne garnki, chociaż warto pamiętać, że dzisiejsze szkło jest dużo lepsze, niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu.