Podczas urządzania lub remontu kuchni nie każdy zastanawia się nad odpowiednim doborem drzwi do tego pomieszczenia. Tymczasem decyzja ta musi być dokładnie przemyślana, ponieważ drzwi mogą decydować o ostatecznym wyglądzie kuchni, jak również jej funkcjonalności.
Zanim jednak zaczniemy przeglądać katalogi z drzwiami kuchennymi, warto zastanowić się, jakimi cechami powinny się one wyróżniać. Drzwi do kuchni powinny być przede wszystkim funkcjonalne, trwałe oraz odporne na działanie wilgoci.
Dobrze, by wybrany model hamował rozprzestrzenianie się zapachów po mieszkaniu, a ponadto swym wyglądem i konstrukcją wpisywał się w aranżację kuchni i sąsiednich pomieszczeń.
Podstawowe rodzaje drzwi wewnętrznych
Wśród najpopularniejszych modeli drzwi wewnętrznych możemy wyróżnić modele uchylne, wahadłowe, obrotowe, przesuwne, harmonijkowe oraz składane.
Do kuchni szczególnie polecane są drzwi wewnętrzne uchylne oraz przesuwne. Modele uchylne otwierane są na lewą lub prawą stronę. To jedno z najprostszych, a zarazem tradycyjnych rozwiązań, które sprawdzi się właściwie w każdej kuchni. Z kolei modele przesuwne są nie tylko eleganckie, ale też będą świetną alternatywą do mniejszych pomieszczeń lub we wnętrzach, w których drzwi uchylne nie znalazłyby zastosowania.
Jaki materiał?
Do produkcji drzwi najczęściej stosuje się drewno, płytę drewnopochodną lub szkło. Drzwi drewniane wykonywane są głównie z sosny, buka, mahoniu, dębu lub jesionu.
Modele z płyty drewnopochodnej produkowane są z MDF lub HDF, czyli klejonych pod wysokim ciśnieniem włókiem drzewnych. Natomiast do produkcji drzwi szklanych wykorzystuje się między innymi szkło hartowane oraz klejone.
Przeszklone czy nie?
W ofercie drzwi możemy znaleźć także modele pełne, częściowo przeszklone oraz przeszklone. Drzwi pełne są polecane do wnętrz jasnych, dobrze oświetlonych naturalnym światłem.
W pomieszczeniach ciemnych lepiej sprawdzą się drzwi przeszklone, a modele częściowo przeszklone będą idealne do łazienki, toalety lub pokoju dziecięcego.
Najnowsze komentarze