Sztuka kulinarna, żywienie i gotowanie stało się pasją milionów ludzi na całym świecie. Prym w popularyzowaniu tego trendu wiodą szefowie kuchni, zazwyczaj widoczni na ekranach monitorów i telewizorów. Stwórzmy więc krótki kulinarny „know-how”, który pokaże nam kto kształtuje mody w świecie kuchni.
Szef kopenhaskiej Nomy stroni od fleszów fotoreporterów, nie bryluje w programach, nie znamy też jego złotych myśli w formie książkowej. Skupia się na jednym – prowadzeniu najlepszej restauracji na świecie. Łącząca naukowe podejście do składników z eksperymentami i lokalnym patriotyzmem, tworzy prawdziwie niespotykane przeżycia kulinarne, które wyznaczają nowe trendy na samym ostrzu kuchennego noża postępu.
Alain Ducasse
Jeśli Redzepi to przyszłość i innowacja, Ducasse to tradycja i fach. Powszechnie uznawany za najlepszego kucharza na świecie, od lat jest strażnikiem bogatej tradycji haute gastronomie française, sztuki gotowania wykwintnego. Nie oznacza to że to kuchnia tylko dla bogaczy, raczej smakoszy, którzy odnajdą w jego rękach ruchy dłoni pokoleń mistrzów znad Loary.
Heston Blumenthal
Jego restauracja Fat Duck była jedną z pierwszych, która do przyrządzanych, często dość klasycznych dań, używała metody naukowej analizy smaku, którą dzielił się na łamach swojego programu telewizyjnego. Łysy kucharz nie tylko zyskał uznanie kolegów po fachu, ale także milionów, którzy nauczyli się od niego ciekawych trików.
Anthony Bourdain
Szef nowojorskiej restauracji z czasów tworzenia nowego frontu kulinarnych eksperymentów w latach 90. ubiegłego wieku, jego popularność osiągnęła wyżyny za sprawą bezkompromisowego programu kulinarnego „No Reservations”. Kucharz i dziennikarz w jednym, pokazuje społeczne umocowanie kuchni we współczesnym świecie.
Jamie Oliver
Nie można zapominać o uroczym Angliku, który zachęcal energetycznie przez lata społeczeństwo brytyjskie do własnoręcznego gotowania, a wdzięczni mieszkańcy Albionu odwdzięczyli się mu popularyzując jego nauki na cały świat. Prawdziwa ikona telewizyjnej, kuchennej, popularności.
Thomas Keller
Jako jedyny amerykański kucharz prowadził dwie restauracje z 3 gwiazdkami Michelin, Thomas Keller wrócił modę na autorskie gotowanie w wielkich miastach Stanów Zjednoczonych. Znawca kuchni, kształcony przez prawdziwych mistrzów fachu. Dzisiaj skupiony na szkoleniu kolejnych generacji kucharzy, którzy na pewno już za kilka lat mogą znaleźć się na tej liście.
Jeśli szukasz informacji o prawdziwych legendach kuchni, zajrzyj pod ten adres, znajdziesz tam listę najbardziej wpływowych kucharzy w historii.
Najnowsze komentarze