„Kuchnia pełna niespodzianek” to nie tylko segment świetnego programu rozrywkowego, ale słuszne nastawienie do codziennego gotowania. Ileż razy można jeść to samo, podane tak samo i wyglądające tak samo? Dlatego zachęcamy cię do eksperymentowania, ponieważ inspirację znajdziesz w każdym, nawet najbardziej niecodziennym połączeniu.
Poniżej znajdziesz kilka klasyków kuchni, które aż za często goszczą w naszej diecie. Ale jeśli spojrzysz na nie z innej strony ukazują nowe możliwości. Najlepsze w tych pomysłach że składniki pewnie znajdują się już w Twoim domu.
Ziemniaki
Podstawowe źródło skrobi dla większości Polaków nie musi mieć tego samego smaku cały czas. Najprostszym przekształceniem jest zrobienie purée, a aby nadać mu inne znaczenie wystarczy że zagotujesz ziemniaki razem z posiekaną marchewką i czosnkiem. Odcedź i do tego samego garnka wsyp groszek (może być z puszki), dodaj dużo masła, mleko i gałkę muszkatołową. Dokładnie ubij i ciesz się kolorowym dodatkiem do dań. Groszek możesz zastąpić także brokułem, pod warunkiem że dodasz go na gotującą się wodę.
Jajecznica
Królowa poranka, wymieniana zawsze jako jedno z wąskiego wachlarza kulinarnych dokonań. Ale za pomocą kilku dodatków jesteś w stanie nadać jej kompletnie nowego smaku. Oprócz klasycznej szynki, cebuli, szczypiorku czy pieczarek zastanawiałeś się jak smakuje z odsączoną kukurydzą? Podpowiemy – świetnie. Pokrojona w kostkę kromka chleba połączy na jednym talerzu klasyczny zestaw. Nie uwierzysz także jak będą smakować pokruszone paluszki albo chipsy, tylko nie wrzucaj ich za wcześnie bo rozmiękną. Wiemy że niezbyt to zdrowe, ale lepsza alternatywa od wyrzucania resztki na dnie paczki z wczorajszego oglądania meczu.
Tosty
Powszechny do bólu oręż w walce z głodem zmieni się nie do poznania za pomocą dodania natki pietruszki lub bazylii. Możesz także eksperymentować z dodatkami, zwłaszcza jeśli korzystasz z piekarnika zamiast opiekacza. Por doda wyrazistości, ryba wędzona idealnie komponuje się z oszczędnie użytym keczupem, a papryka konserwowa rozpłynie się w ustach (pod warunkiem że dobrze ją odsączysz). Jeśli lubisz połączenie słodkiego z ostrym, użyj niebieskiego sera pleśniowego polanego miodem, lub żółtego z ananasem i zmieloną ostrą papryką. Możesz także spróbować wersji na słodko – z zapiekanymi żelkami. Nie tylko wyglądają bajecznie ale smakują niezwykle.
Pizza
Kiedyś danie odświętne, teraz częściej oznacza że po prostu nam się nie chce. Ale i tutaj czekają na Ciebie zaskoczenia, szczególnie w departamencie dodatków. Wyciśnij i szeroko rozłóż pod serem czosnek, aby placek nabrał wyrazu. Możesz także się nie oszczędzać i wierzch pizzy posypać frytkami i popcornem, w szalonym wyrazie uznania dla amerykańskiej kuchni. Do klasycznego żółtego dodaj ser biały z pieprzem, a otrzymasz nowy wymiar smaku nabiału. Dla chcących uczynić pizzę jeszcze bardziej sycącą zalecamy na wierzch wbić jajko, należy tylko pilnować by nie wylało nam się poza placek.
To oczywiście nie koniec możliwości, a może macie jakieś niecodzienne połączenia na końcu język? Dajcie nam znać, sprawdzimy. Tylko nie próbujcie nas otruć, w miarę możności.
Najnowsze komentarze