Ocet ma w Polsce kłopot wizerunkowy i może za niego podziękować Polsce Rzeczypospolitej Ludowej, która kultywowała obraz w którym tylko on jeden był na półkach. Mamy nadzieję że przekonamy cię że powinien znaleźć się również na Twojej, bo jego zastosowanie nie ogranicza się do czyszczenia zabrudzonych powierzchni.
Ocet spirytusowy
To właśnie on był główną strawą za czasów kartek, w kuchni jego zastosowanie ogranicza się do marynowania. Nie zalecamy picie go w większych ilościach, ma negatywny wpływ na przewód pokarmowy, ale do grzybków i pikli jest niezastąpiony.
Ocet winny
Mocno sfermentowane wino tworzy ocet i tak jak wino może być popularnym „kwasiurem”, albo szlachetnym napojem. Biały i czerwony, cieszy się wielką estymę we Francji, Włoszech i Hiszpanii, gdzie najlepsze gatunki bywają spożywane bez dodatków. Najsłynniejszy to oczywiście ten z Modeny, ale warto zainteresować się innymi markami. Jasna wersja nada się idealnie do sałatek i surówek, a także do smażonych warzyw i niektórych ciast, jako niespodziewany dodatek łamiący smak. Czerwony to nieoceniony składnik marynat do mięs czerwonych, dobrze sprawdza się także do pomidorów, zarówno w formie sosów jak i surówek.
Ocet balsamiczny
Nobilitowany krewniak, jego szlachetność wynika z dłuższego przechowania. Tutaj porównanie do wina jest jeszcze trafniejsze, ponieważ najlepsze gatunki potrafią osiągnąć zawrotne ceny. Jego zastosowanie pokrywa się z powyższymi, ale ze względu na wyrafinowanie sięga dalej. Spróbuj zmacerować w nim truskawki i podać na pokruszonych bezach a otrzymasz prawdziwą poezję. Wyśmienicie zastępuje w gotowaniu wino, ze względu na swą wyrazistość można go używać w znacznie mniejszych ilościach. Spróbuj go z różnymi kombinacjami potraw, a nie będziesz w stanie przestać go używać.
Ocet jabłkowy
Mimo że nie posiada magicznych właściwości postulowane przez niektóre „zdrowotne” blogi, dalej pozostaje ciekawym dodatkiem. Może sprawić że smażone jabłka i inne owoce szybciej puszczą sok, spróbuj go także jako element wiosennych marynat na grilla. Możesz także użyć go do sałatek z dodatkiem ostrych serów, ta kombinacja jest naprawdę wybuchowa.
Ocet ryżowy
Zróżnicowany jak kuchnia w której jest używany, ryżowy ocet może służyć jako ciekawa alternatywa dla „europejskiego” winnego. Marynata z goździkami i imbirem nada drobiowi posmak Orientu, zawsze sprawdza się także jako dodatek do makaronów i warzywa po chińsku. Używamy rozsądnie wespół z sosem sojowym i rybnym, sprawi że nawet nudne potrawy będą smakować jakby przyleciały do nas z Nipponu. Warto zaopatrzyć się w jego podstawową, użytkową wersję oraz jedną z kolorowych (czerwony, czarny) do sushi.
Łącząc różne rodzaje i zastosowania jesteś w stanie używać octu na co dzień. Całkiem imponujące osiągnięcie jak na coś co jest „tylko” roztworem kwasu.
Najnowsze komentarze