W naszym pierwszym odcinku zajęliśmy się podstawami gotowania dla singli, dzisiaj przedstawimy proste przepisy które wykonasz nawet jedną ręką. Nie omieszkamy też sypnąć garścią przydatnych trików, które rozsądnie wykorzystane sprawią że będziesz jadł jak u mamy i babci połączonej w jedno.
Co wybrać?
Ponownie rzucimy okiem na twój koszyk sklepowy, tym razem pod kątem przydatności w przepisach. Tym razem zwrócimy twoją uwagę na jajka i zieleninę, ta ostatnia powinna stać się ważnym elementem twojej diety w następnych miesiącach. Opakowania umytych mieszanek sałat są dostępne w dobrych cenach i mniejszych rozmiarach, a są praktycznie gotowym pomysłem na zdrowy obiad. Nie lekceważ szpinaku, rukoli czy kapusty pekińskiej – wbrew pozorom są sycące ze względu na swoją dużą objętość. Żołądek najlepiej zapełnić czymś zdrowym. Nie zużywaj od razu całej paczki, zostaw sobie ćwiartkę na śniadanie. Niestety sałatki źle znoszą przechowywanie w lodówce, dlatego żeby oszczędzić czasu przy przygotowywaniu obiadu odlej cześć sosu i odłóż pokrojone warzywa. Następnego dnia rano musisz je tylko połączyć, a razem ze szklanką soku pomarańczowego wystrzelą cię w nowy dzień.
Jak wykorzystać jajko?
Zaraz obok makaronu i kus-kusu jajka to twój największy przyjaciel. Ciężko się dziwić – można je szybko przyrządzić, są świetnym źródłem protein i na dodatek mają długą przydatność. Idealnie łączą się z każdym daniem, możesz nawet pomieszać je z sałatą z poprzedniego dnia, by stworzyć szybkie i niezwykle zdrowe śniadanie. Nałóż takie połączenie (smażone bardzo krótko na maśle) na razowy tost, a energię na następne 6 godzin masz zapewnioną. Jajka przydają się przy odsmażaniu, ponieważ świetnie wiążą resztki makaronu lub ryżu, a za sprawą kilku warzywnych dodatków mogą stać się pełnoprawnym obiadem.
Spróbuj dodawać je na modłę chińską, czyli w formie przygotowanej wcześniej jajecznicy z przyprawami (cynamon, imbir, sól, pieprz, ostra papryka i cukier), posłużą jako dobre złamanie smaku oraz treściwe „wypełnienie” dania. Nie bój się także past jajecznych, raz przyrządzone są gotowym smarowidłem na następne dni. Wersja z łososiem dostarczy ci masę białka, nie pomijajmy że smakuje wybornie. By sprawdzić czy jajko jest świeże, włóż je do miski z wodą. Zepsute wypływają na wierzch, przydatne do spożycia toną.
Jak najeść się szybko?
W kryzysowych sytuacjach nie możesz oglądać się na walory zdrowotne – po prostu jesteś głodny. W takich przypadkach nieocenione są puszkowane warzywa. Trzy z nich: fasola, kukurydza i pomidory zawsze powinny znaleźć się w twojej kuchni, bo po połączeniu tworzą bardzo prosty sos do makaronu. Wzbogać go tartym serem i mięsem mielonym, a masz pełnoprawny obiad w kilka minut. Zaopatrz się także w mrożone filety, byle nie z grubą glazurą. W czasie w którym będziesz przyrządzał dodatki, ryba powinna się rozmrozić w ciepłej wodzie. Osusz ją, szybko obtocz w mące i usmaż na średnim ogniu.
Jak utrzymać świeżość?
Produkty należy trzymać w szczelnych opakowaniach, możesz także wydłużyć ich termin przydatności. Włóż do opakowania z serem kostkę cukru, będzie ściągać wilgoć. Jeśli chcesz by chleb był dłużej świeży, w chlebaku umieść kawałek jabłka, nada mu sprężystości. Sałatę w celu odświeżenia należy przemyć zimną wodą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Najnowsze komentarze