Po dziś dzień gdy chcemy wskazać coś kluczowego, określamy to „solą ziemi”. Nie inaczej jest z tą prawdziwą solą, ponieważ dla naszej diety jest kluczowa. Mimo że tak powszechna, dalej wiąże się z nią wiele mitów. Dlatego przeczytaj dzisiejszy poradnik by poznać skrywane w kryształach tajemnice.
Solne mity
Zacznijmy od stwierdzenia oczywistości – sól jest niezbędna do życia. Wszystko poza tym zdaje się polem do spekulacji, ale na szczęście naukowcy dali odpór popularyzatorom sformułowania „biała śmierć” i przeciwnikom śmieciowego jedzenia. Owszem zawierają one dużo sodu, ale ich szkodliwość dla zdrowia nie wynika jednak tylko z wysokiej zawartości soli, gdyż są one niezdrowe ze względu na wiele składników, takich jak tłuszcze i cukry proste oraz sztuczne barwniki. Nie znaleziono również połączenia między spożywaniem dużej ilości sodu i chorobami serca. Częste występowanie tych ostatnich wśród osób przyjmujących w dużych ilościach sól można wytłumaczyć ich dietą. Lekarze są zgodni że osoby z podwyższonym ciśnieniem nie powinny spożywać dużo sodu, lecz zdrowi, pod warunkiem wzbogacania diety w produkty z potasem, mogą się nie martwić o ilości Na.
Rodzaje soli
Obecnie możemy wybierać spośród soli kamiennej, morskiej i kuchennej. Ta ostatnia to zdecydowanie najpopularniejszy wariant ze względu na swoją dostępność i niską cenę. Niestety na tym kończą się jej zalety, ponieważ w procesie oczyszczania giną wszystkie dobroczynne mikro i makroelementy. Dlatego następnym logicznym krokiem będzie korzystanie z wersji kamiennej, zwłaszcza że jest dostępna w eleganckich młynkach. Oprócz walorów smakowych, wzmacnianych przez mielenie razem z czosnkiem, papryką czy ziołami, zawiera ona cały szereg przydatnych mikroelementów. Nie są potwierdzone niezwykłe właściwości różowej soli himalajskiej, poza zdolnością do magicznego uszczuplania portfela. Jeżeli zależy nam na pełnym zestawie selenu, magnezu, cynku, litu i jodu, powinniśmy zaopatrzyć się w odmianę pozyskaną z morza. Zachowuje najwięcej smaku i jest najzdrowsza, dlatego zaleca się ją w diecie dziecięcej.
Inne zastosowania soli
W połączeniu z sokiem z cytryny i cukrem stworzy nam domowej roboty napój izotoniczny, który zwiększa przyswajalność wody. Używana jest do chodników, więc pamiętaj że posypanie nią mrożonek szybciej je rozpuści, jednocześnie oszczędzając czasu na przyprawianie. Powszechnie znane są także zalety przebywania w grocie solnej, możesz więc zaopatrzyć się w lampę która będzie powoli rozpuszczać kryształ. Jeżeli potrzebujesz odkażenia górnych dróg oddechowych, rozpuść sól w misce gorącej wody i nakryj się ręcznikiem w celu stworzenia domowej inhalacji. Jeśli szukasz kolejnych sposobów na sprytne użycie tego minerału, zajrzyj na stronę Salt Institue, zawiera prawie 14 000 zastosowań i przydatnych trików.
Najnowsze komentarze