Nie tylko szefowie kuchni nie mogą obejść się bez patelni. Posiadanie jej to konieczność, jeśli chcemy, lubimy lub musimy gotować. To naczynie kuchenne ciągle jest udoskonalane, by maksymalnie ułatwiać i uprzyjemniać pracę w kuchni. Oto kilka słów o nowoczesnych patelniach.
Klasyczna patelnia
Niektórzy z nas posiadają jeszcze za pewne stare stalowe patelnie. To już rzadkość. Współczesne patelnie wykonane są już w większości z aluminium lub stali nierdzewnej. Dodatkowo, o ile dawno temu patelnia była po prostu patelnią, o tyle dziś mamy patelnie do smażenia ryb, do grillowania, patelnie do płyt indukcyjnych i do klasycznych kuchenek, patelnie do naleśników i do dań chińskich.
Nowoczesna patelnia
Nie ulega wątpliwości, że tylko nieliczni z nas (a w dodatku wyjątkowi pasjonaci gotowania) mają możliwość i potrzebę posiadania wielu różnych patelni przeznaczonych do różnych zadań. W większości domów znajduje się ich najwyżej kilka, najczęściej różnych rozmiarów. Współczesne patelnie zdecydowanie różnią się od swoich przodków. Główną ich zaletą jest fakt, że w większości pokryte są specjalnymi powłokami, które uniemożliwiają przywieranie potraw do ich powierzchni. Jest to zaleta nie do przecenienia.
Zaczęło się od teflonu
W swoim czasie patelnie teflonowe robiły furorę i chociaż nadal cieszą się niemałym powodzeniem, to coraz częściej zastępują je patelnie pokryte innymi warstwami nieprzywieralnymi, takimi jak powłoki ceramiczne, granitowe a nawet tytanowe. Wśród wymienionych warstw non stick najmniej odporny na uszkodzenia i wysokie temperatury jest teflon. Gdy raz zarysujemy jego powłokę, patelnia będzie stopniowo tracić swoje nieprzywieralne właściwości. Powierzchnie ceramiczne i granitowe trudniej jest uszkodzić, a ponadto pierwsze z nich niemal nie wymagają mycia – wystarczy po ostygnięciu wytrzeć je do sucha. Te rodzaje patelni umożliwiają także ograniczenie ilości używanego tłuszczu. Patelnie pokryte warstwą tytanu są bardzo wytrzymałe na uszkodzenia i zarysowania i pozwalają na beztłuszczowe gotowanie, co z pewnością docenią osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie.
Nieszkodliwe
Dodatkową zaletą współczesnych patelni ceramicznych, granitowych i tytanowych jest jakość materiałów, z których zostały wykonane oraz ich nieszkodliwość dla naszego zdrowia. Nie zawierają one metali ciężkich, związków niklu oraz PFOA (kwasu perfluorooktanowego o działaniu rakotwórczym). Różnią się w tym aspekcie od patelni pokrytych teflonem, który jest szkodliwy, a uszkodzony może przedostawać się do naszych posiłków.
Photo credit: googlisti / Foter / CC BY-SA
Photo credit: avlxyz / Foter / CC BY-SA
Najnowsze komentarze