Ewolucja patelni

Nie tylko szefowie kuchni nie mogą obejść się bez patelni. Posiadanie jej to konieczność, jeśli chcemy, lubimy lub musimy gotować. To naczynie kuchenne ciągle jest udoskonalane, by maksymalnie ułatwiać i uprzyjemniać pracę w kuchni. Oto kilka słów o nowoczesnych patelniach.

Klasyczna patelnia

Niektórzy z nas posiadają jeszcze za pewne stare stalowe patelnie. To już rzadkość. Współczesne patelnie wykonane są już w większości z aluminium lub stali nierdzewnej. Dodatkowo, o ile dawno temu patelnia była po prostu patelnią, o tyle dziś mamy patelnie do smażenia ryb, do grillowania, patelnie do płyt indukcyjnych i do klasycznych kuchenek, patelnie do naleśników i do dań chińskich.

Nowoczesna patelnia

Nie ulega wątpliwości, że tylko nieliczni z nas (a w dodatku wyjątkowi pasjonaci gotowania) mają możliwość i potrzebę posiadania wielu różnych patelni przeznaczonych do różnych zadań. W większości domów znajduje się ich najwyżej kilka, najczęściej różnych rozmiarów. Współczesne patelnie zdecydowanie różnią się od swoich przodków. Główną ich zaletą jest fakt, że w większości pokryte są specjalnymi powłokami, które uniemożliwiają przywieranie potraw do ich powierzchni. Jest to zaleta nie do przecenienia.

 głęboka patelnia wok

Zaczęło się od teflonu

W swoim czasie patelnie teflonowe robiły furorę i chociaż nadal cieszą się niemałym powodzeniem, to coraz częściej zastępują je patelnie pokryte innymi warstwami nieprzywieralnymi, takimi jak powłoki ceramiczne, granitowe a nawet tytanowe. Wśród wymienionych warstw non stick najmniej odporny na uszkodzenia i wysokie temperatury jest teflon. Gdy raz zarysujemy jego powłokę, patelnia będzie stopniowo tracić swoje nieprzywieralne właściwości. Powierzchnie ceramiczne i granitowe trudniej jest uszkodzić, a ponadto pierwsze z nich niemal nie wymagają mycia – wystarczy po ostygnięciu wytrzeć je do sucha. Te rodzaje patelni umożliwiają także ograniczenie ilości używanego tłuszczu. Patelnie pokryte warstwą tytanu są bardzo wytrzymałe na uszkodzenia i zarysowania i pozwalają na beztłuszczowe gotowanie, co z pewnością docenią osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie.

Nieszkodliwe

Dodatkową zaletą współczesnych patelni ceramicznych, granitowych i tytanowych jest jakość materiałów, z których zostały wykonane oraz ich nieszkodliwość dla naszego zdrowia. Nie zawierają one metali ciężkich, związków niklu oraz PFOA (kwasu perfluorooktanowego o działaniu rakotwórczym). Różnią się w tym aspekcie od patelni pokrytych teflonem, który jest szkodliwy, a uszkodzony może przedostawać się do naszych posiłków.

Photo credit: googlisti / Foter / CC BY-SA

Photo credit: avlxyz / Foter / CC BY-SA